Mogan Gölü Camisi

Mogan Gölü Camisi, Mogan Parkı’nın yanında yer almaktadır. Cami projesinde yapı tipinin tarihsel bağlamını, yerel koşullar içinde yeniden yorumlayan özgün bir tasarım geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Bu anlamda, tarihsel olarak belirli plan ve kitle tipolojileri altında gelişen cami yapılarından üç önemli referans projeye kaynaklık etmiştir. Birinci olarak, mihrap duvarına yakın namaz kılma tercihi üzerinden şekillenen uzunlamasına cami  mekanları geleneğinden bahsedilebilir; ilk İslam mabedleri bu şemada inşa edilmiştir. İkinci referans olarak, klasik Osmanlı mimari geleneğinde mihrap duvarının bir ışık duvarı olarak, vitraylarla bezenmiş şekilde tasarlanması verilebilir. Üçüncü olarak ise, kent dışında, menzillerde, açık havada namaz kılmak için kullanılan ve yükseltilmiş bir zemin üzerinde bir mihrap duvarından oluşan namazgahlardan söz edilebilir.  

Mogan Gölü Camisi, yukarıda söz edilen tarihsel örneklerin güncel bir yorumunda, birisi mihrap duvarı, diğeri son cemaat yerinin cephesi olmak üzere iki paralel mimari öğe arasında uzunlamasına tanımlanmış bir mekanıdır. Yapıya son cemaat yeri cephesinin izdüşümünde dikdörtgen bir dış avludan ulaşılır; Cami, Park içinde bu yönden adeta bir namazgah ifadesi taşımaktadır. Avlunun bir köşesine dikilecek olan çınar ve göle bakan bahçe duvarı boyunca yer alacak beş adet ıhlamur ağacı bu ifadeyi destekleyecektir. 

READ MORE

LOKASYON
Mogan Doğa Parkı, Ankara

TASARIM
Hüseyin Bütüner, Hilmi Güner, Deniz Esen 

İŞVEREN
Ankara Büyükşehir Belediyesi

YÜKLENİCİ
Baytur İnşaat 

İNŞAAT ALANI
300m²

PROJELENDİRME TARİHİ
Ekim 2005 – Mart 2006

YAPIM TARİHİ
Nisan 2006 – Ekim 2006